Ongeveer 45 bedrijven hebben zich sinds vrijdag gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor compensatie vanwege de Russische boycot van groente en fruit. 

Dat zegt een woordvoerder van de rijksdienst dinsdagmiddag. De aanmelding betekent overigens niet dat ze ook compensatie krijgen.

Hoe de telers en boeren precies worden gecompenseerd, wordt nu uitgewerkt door het ministerie van Economische Zaken. Hierover wordt woensdag meer duidelijk, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA).

Telers kunnen bij het digitale loket aangeven dat ze vanwege de boycot een partij groente of fruit van de markt willen nemen, door die bijvoorbeeld niet te oogsten of weg te geven aan de voedselbank. De Europese Unie heeft 125 miljoen euro uitgetrokken om boeren voor het verlies dat hierop wordt geleden te compenseren.

Rusland

Rusland verbood begin deze maand de import van allerlei voedselproducten uit onder meer de EU en de Verenigde Staten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld tomaten, bloemkolen en kaas het land niet meer in.

De boycot is volgens de Russen een tegenmaatregel vanwege de boycots door de EU en de VS, vanwege de annexatie van de Krim en de bemoeienis met Oekraïne.

De 125 miljoen euro die nu beschikbaar is gesteld, komt ten goede van telers van kort houdbare groente zoals tomaten, komkommers en peren. Donderdag praten de landbouwexperts van de EU-lidstaten over steun aan de zuivel- en vleesindustrie. In de EU-noodpot voor de landbouw zit elk jaar ongeveer vierhonderd miljoen euro.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU