De 34 meest ontwikkelde economieën van de wereld zijn in het tweede kwartaal met gemiddeld 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. 

Hiermee is de groei van het bruto binnenlands product iets sterker dan de 0,2 procent in het eerste kwartaal. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag.

De OESO wijst erop dat het positieve gemiddelde de grote verschillen tussen de landen wel verdoezelt. Zo groeide het bbp van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal met een procent, na een daling van een half procent door de strenge Amerikaanse winter. In Groot-Brittannië bleef de groei met 0,8 procent even hoog.

In Japan kromp de economie juist met 1,7 procent, mede vanwege de verhoging van de btw op 1 april. In het eerste kwartaal dikte de Japanse economie juist nog anderhalf procent aan op kwartaalbasis.

In de eurozone was nog wel sprake van groei, maar wel op een lager tempo dan een kwartaal eerder. Het gezamenlijke bbp van de achttien eurolanden steeg in het tweede kwartaal 0,1 procent, tegen 0,2 procent een kwartaal eerder.