In de eerste zes maanden van dit jaar is 200 miljoen liter diesel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Juni was met een afzet van 530 miljoen liter (-9,4 procent) zelfs de slechtste verkoopmaand sinds augustus 2003. Dit meldt brancheorganisatie Bovag dinsdag op basis van CBS-cijfers.

De lpg-verkoop daalde in het eerste halfjaar met bijna 20 procent. De extreme dalingen zijn volgens Bovag vrijwel volledig toe te schrijven aan de accijnsverhogingen sinds 1 januari.

Ook de verkoop van benzine is gedaald, laat een woordvoerder van Bovag weten tegenover NU.nl. Die daling valt met 4,2 procent echter minder groot uit, doordat de accijnsverhogingen op benzine beperkt zijn tot een inflatiecorrectie. Voor lpg en diesel geldt naast een inflatiecorrectie nog een extra verhoging.

De dalingen in diesel zijn voor het overgrote deel op conto van calculerende transporteurs met hun vrachtwagens.

Op basis van de CBS-cijfers verwachten de brancheorganisaties Bovag en BETA dat de diesel- en lpg-afzet dit jaar met 610 miljoen liter daalt.

Diesel

Dit jaar zal er 6,76 miljard liter diesel verkocht worden, bijna 508 miljoen liter minder dan in 2013. De afzet van lpg komt dit jaar uit op 398 miljoen liter, terwijl dat vorig jaar nog 500 miljoen liter was (-20,5 procent), concluderen de organisaties. ''Al met al zien de Nederlandse pomphouders dus 610 miljoen liter diesel en lpg verdampen.''

De hogere dieselprijs beweegt de transporteurs buiten Nederland hun vrachtwagens vol te tanken, terwijl particulieren uit België en Duitsland ook niet langer meer de Nederlandse grenspompen bezoeken, stelt Bovag.

"Er was altijd sprake van een evenwicht", aldus de woordvoerder. "Wij de diesel en de buurlanden de benzine. Dat geldt nu niet meer."

De gevolgen voor de schatkist zijn ook evident, becijfert de organisatie. ''Daar waar het kabinet 280 miljoen euro extra heeft begroot aan inkomsten uit de verhoogde accijns op diesel en lpg (exclusief de inflatiecorrectie), volgt op basis van de prognose juist een min van 3 miljoen euro.''

Prinsjesdag

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kan de cijfers van de Bovag over de dalende accijnsopbrengst op diesel en lpg niet rijmen met zijn eigen gegevens. ''Ik weet niet hoe zij dat hebben berekend'', zei de staatssecretaris dinsdag.

Hij verwees verder naar Prinsjesdag, wanneer het kabinet zijn plannen voor volgend jaar bekendmaakt.

Wiebes zei eerder dat de accijnsmaatregelen de schatkist wel extra geld opleveren. Hij is niet van plan de accijnsverhoging terug te draaien.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil een debat over de ''zwaar tegenvallende accijnsopbrengst''. ''Het kabinet kan niet langer ontkennen dat het allemaal wel meevalt terwijl de cijfers de keiharde realiteit tonen.''