BERLIJN - De Duitse politici en het zakenleven hopen dat stakingen in het land voorkomen kunnen worden. Afgelopen vrijdag ketsten gespreken over nieuwe arbeidsvoorwaarden in de metaalindustrie af. De politici waarschuwen dat een staking de voorzichtige economische groei kan belemmeren.

De werkgevers boden vrijdag 3,3 procent meer loon in een periode van 15 maanden. IG Metall, de vakvereniging met 2,8 miljoen leden, wenst tenminste 4 procent meer loon. Eerder zette de bond in op 6,5 procent extra loon.

De bond gaat de leden de komende week raadplegen. Als die willen staken, dan kan dat volgens de vakbond vanaf 6 mei. Het zou betekenen dat Duitsland voor het eerst in zeven jaar te maken krijgt met grote stakingen.

De poltiek roept beide partijen op al het mogelijke te doen om stakingen te voorkomen. Voor bondskanselier Schröder komen stakingen niet goed uit. Hij hoopt juist op een herstel van de economie en een daling van de werkloosheid. Dat helpt hem in de peilingen.In september moeten de Duitsers namelijk weer naar de stembus.