De werkloosheid is in juli voor de derde maand op rij gedaald.

8,2 procent van de beroepsbevolking zit nu zonder werk. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In de voorgaande maand bedroeg de werkloosheid nog 8,4 procent.

De afgelopen maanden zijn er meer mensen aan het werk gegaan. In totaal nam het aantal werklozen in juli af met 12.000 personen.

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in juli uit op 645.000 personen. Gemiddeld daalde het aantal werklozen gedurende de afgelopen drie maanden met 14.000 per maand.

Vergeleken met een jaar geleden is zowel de werkloze als de werkzame beroepsbevolking met ongeveer 50.000 personen gekrompen. Dit betekent dat de totale beroepsbevolking met ruim 100.000 mensen is gedaald. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich terug van de arbeidsmarkt.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het aantal WW-uitkeringen is in juli wel licht gestegen met zesduizend naar 437.000. In het onderwijs steeg het aantal uitkeringen het hardst. In de horeca en de handel nam het aantal WW-uitkeringen af. Regionaal gezien steeg het aantal uitkeringen het stevigst in de provincies Drenthe en Friesland.

Ten opzichte van een jaar geleden nam het aantal lopende WW-uitkeringen toe met 42.000, een stijging van 11 procent. De sectoren zorg & welzijn , transport & opslag en openbaar bestuur werden het hardst getroffen.

Internationaal

Volgens de internationale definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam de werkloosheid in juli uit op 6,7 procent, tegenover 6,8 procent een jaar eerder. De werkloosheid is in Nederland relatief laag vergeleken met die in andere landen.

In juni kwam de werkloosheid in de Eurozone uit op 11,5 procent en in de hele Europese Unie op 10,2 procent. In Oostenrijk, Duitsland en Malta was de werkloosheid met ongeveer 5 procent het laagst.

Vanaf 2015 zal het CBS de hoofdindicator van de werkloosheid baseren op de definitie van de ILO. Deze verschilt van de nationale definitie doordat iedereen die werkt of wil werken wordt meegeteld. De grens ligt dan ook op een uur werk per week, terwijl het CBS nu nog als ondergrens twaalf uur per week hanteert.

Goed nieuws

"Voor de mensen die een baan hebben gevonden is dit goed nieuws", aldus Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in een reactie op de cijfers. "Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk."

"Er zijn steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat, maar de internationale spanningen baren wel zorgen. Wat deze spanningen betekenen voor de economie en onze arbeidsmarkt is nu nog lastig te voorspellen", aldus Asscher. Hij benadrukt dat het bestrijden van de hoge werkloosheid de topprioriteit van het kabinet blijft.

Jeugdwerkloosheid

Mirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid, constateert dat de werkloosheid onder jongeren juist licht is gestegen in juli. ''Het is belangrijk dat het kabinet in september met maatregelen komt om de werkgelegenheid te stimuleren.

Maar vooral gemeenten, bedrijven en het onderwijs moeten nu aan de slag om de kansen voor jongeren op werk te vergroten'', zegt Sterk.

'Werkgelegenheid groeit weer in 2015' | UWV verstrekt recordaantal nieuwe WW-uitkeringen

Vijf dingen die u moet weten over werkloosheid