Rusland heeft een aantal producten geschrapt van de boycotlijst. 

Het land staat onder meer de import van pootaardappelen, een aantal andere soorten pootgoed en voedselingrediënten weer toe. Dat heeft de Russische regering woensdag besloten.

Op de lijst met nieuwe uitzonderingen op het importverbod van veel groente, fruit en vlees uit de Europese Unie en enkele andere landen staan verder smaakadditieven, eiwitconcentraten en voedingsvezels. Het land laat ook jonge zalm en forel weer toe.

Sancties

Rusland stelde de ban van Europese, Amerikaanse, Australische en Canadese producten begin deze maand in, als wraak voor de door die landen ingestelde sancties tegen Rusland. Die waren ingesteld vanwege de Russische bemoeienis op de Krim en het oosten van Oekraïne. 

Premier Dmitri Medvedev zei bij het instellen van de tegensancties dat het tegenhouden van buitenlandse goederen een kans zou zijn voor Russische boeren en voedselproducenten. Die kunnen nu aan de slag met het pootgoed en de voedselingrediënten uit het buitenland. 

LTO

Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland vindt het positief dat Rusland enkele producten van de boycotlijst heeft gehaald. Maar de organisatie blijft terughoudend. ''Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Dit gaat nog maar over een paar producten'', stelt een woordvoerster in een reactie.

Volgens LTO laat de stap wel zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt en dus ook bereid is de import voor bepaalde producten weer toe te laten.

Voor de Nederlandse boeren is vooral de toelating van aardappelpootgoed een opsteker. De export daarvan kwam vlak voor de sancties werden ingesteld, net goed op gang. LTO is blij dat die handel nu weer kan worden voortgezet.

Wit-Rusland

Woensdag werd ook bekend dat Wit-Rusland het importverbod op levend vee vanuit de Europese Unie heeft opgeheven. Die ban stond los van de Russische boycotmaatregelen en bestond al sinds 2012 vanwege de uitbraak van het Schmallenbergvirus.

Nederlandse boeren zullen naar verwachting weinig merken van de hernieuwde openstelling van de Wit-Russische markt. Wit-Rusland ligt voor de export van levend vee eigenlijk te ver van Nederland vandaan, aldus LTO.

Juridische stappen

Brussel heeft nog steeds geen knoop doorgehakt over eventuele juridische stappen tegen Rusland wegens het Russische importverbod van Europese landbouwproducten. Een besluit wordt de komende weken genomen.

De Europese Commissie in Brussel is bezig de situatie te analyseren, benadrukte een woordvoerster woensdag. Vooral Polen dringt aan op een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarvan Rusland nu bijna 2 jaar lid is.

De voor- en nadelen van een stap naar de WTO moeten zorgvuldig worden afgewogen, lieten diplomaten weten. De Europese Unie wil de crisis immers niet verergeren, maar de spanningen juist verminderen.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU