Vakbond Abvakabo FNV begint een juridische procedure tegen kinderopvangbedrijf Smallsteps, dat de failliete branchegenoot Estro heeft overgenomen. 

De bond stelt dat er misbruik is gemaakt van het faillissementsrecht bij de overname van Estro om zo op goedkope wijze werknemers te kunnen ontslaan. Dat maakt Abvakabo FNV maandag bekend.

Estro ging begin juli failliet en maakte met ongeveer 250 filialen en 2.600 werknemers direct een doorstart onder de naam Smallsteps. Daarbij werden honderddertig andere locaties niet overgenomen en verloren duizend werknemers hun baan.

Abvakabo FNV vindt dat er sprake is van overgang van onderneming. In dat geval zouden alle medewerkers van Estro in dienst moeten blijven met het behoud van arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten.

Meldpunt

Abvakabo FNV opende twee weken geleden een meldpunt voor werknemers, ouders en anderen die zich benadeeld voelen door de overname van Estro. Volgens de bond zijn er honderden meldingen binnengekomen.

Gedupeerden kunnen nog tot 1 oktober een melding doen. Rond die tijd begint de juridische procedure tegen Smallsteps, dat in handen is van de Britse investeerder H.I.G. Capital.

Hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg verklaarde eerder weinig vertrouwen in de slagingskans van zo'n procedure te hebben. 

Verder werd afgelopen weekend bekend dat de top van Estro in de maanden voor het faillissement nog bonussen heeft ontvangen.