Het budget van 125 miljoen euro voor boeren en telers die getroffen zijn door de Russische boycot, is "in het bijzonder" bedoeld voor het weggeven van groente en fruit aan voedselbanken. 

Dat heeft een woordvoerder van eurocommissaris Dacian Cioloș maandag gezegd in een toelichting op de maatregelen.

Als boeren en telers die zijn getroffen door de Russische boycot hun overtollige groente en fruit weggeven, krijgen zij de marktprijs volledig vergoed door de Europese Commissie.

Voor de andere steunmaatregelen worden agrariërs gedeeltelijk gecompenseerd. De marktprijs wordt elke maand vastgesteld door Brussel.

Vergoeding

Bij eerdere steunmaatregelen mochten boeren vijf procent van hun gewassen van de markt halen. De commissie draagt daar maximaal vijftig procent aan bij. De gratis distributie wordt nu vanwege "de bijzondere omstandigheden waar de boeren zich niet op hebben kunnen voorbereiden" volledig vergoed.

Voor andere maatregelen, zoals compensatie voor het oogsten voordat de groente of fruit rijp is, is ook meer dan vijftig procent vergoeding beschikbaar.

Budget

De Europese Commissie heeft elk jaar budget beschikbaar om de armsten in EU aan voedsel te helpen. Van dat budget mag ook de opslag en het vervoer van groente worden betaald. Of de 125 miljoen euro noodsteun die nu beschikbaar is voor telers en boeren hiervoor ook mag worden gebruikt, is niet duidelijk.

De commissie heeft de huidige steunmaatregelen ook beschikbaar gesteld voor boeren en telers die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. Bij eerdere steunmaatregelen werd zo'n lidmaatschap verplicht gesteld.

Rusland besloot begin deze maand allerlei producten te verbieden uit onder meer de EU en de Verenigde Staten, als tegenmaatregel tegen de door die landen ingestelde boycots. Die werden ingesteld vanwege de annexatie van de Krim.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU