Tabaksverkopers hebben in juli 1,4 procent minder sigaretten en 7,7 procent minder shag verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Brancheverenigingen TZN en NSO stellen vrijdag dat de negatieve effecten van de accijnsverhoging in januari nu al veel langer aanhouden dan het ministerie van Financiën voor de verhoging voorspelde.

"De overheid voorspelde op basis van ervaring uit het verleden dat de verkopen en accijnsinkomsten na verloop van tijd weer zouden herstellen" aldus de verenigingen. "Maar er is geen enkel herstel zichtbaar."

De schatkist is in juli door de accijnsverhoging 7,1 miljoen euro aan accijns op rookwaar misgelopen, zeggen de belangenverenigingen. Ze zien nog altijd het liefst dat de verhoging wordt teruggedraaid. De nieuwe verhoging, die voor 1 januari gepland staat, moet worden geschrapt, vinden ze.

De accijnsinkomsten uit rookwarenverkoop gaan omlaag doordat rokers door de verhoging op goedkopere alternatieven overstappen, of in het buitenland hun shag en sigaretten kopen.

België

De inkomsten uit verkoop aan Nederlanders lijkt het grootst in België. Een stijging van verkoop in Duitsland is volgens een woordvoerder van NSO moeilijk vast te stellen.

"Het is een groot land en in de oostelijke grensregio's van Duitsland kampt men ook met mensen die hun tabak over de grens kopen. In België is een sterke stijging van de accijnsinkomsten te zien. België is het nieuwe Luxemburg geworden", zegt de woordvoerder tegen NU.nl.

Welke invloed het stoppen met roken heeft op de verkoopcijfers kan NSO niet zeggen. Uit het Onderzoek Rookgewoonten 2013, uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van het Trimbos-instituut, blijkt dat in dat jaar het percentage rokers stabiel bleef ten opzichte van 2012. Het aantal dagelijkse rokers nam wel af. Daarnaast gaf 81 procent van de toenmalige rokers aan van plan te zijn in de toekomst te stoppen.