De economische groei in de eurozone is in het tweede kwartaal gestagneerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat donderdag bekend.

Daarmee presteerden de euro-economieën iets slechter dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een vooruitgang met 0,1 procent, waarmee de groei een fractie lager zou zijn uitgekomen dan in het eerste kwartaal.

De economie van de eurolanden was vorig kwartaal 0,7 procent groter dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 0,9 procent op jaarbasis

De groei in de eurozone werd geremd door de tegenvallende ontwikkelingen in Duitsland en Italië. In beide landen ging de economie 0,2 procent achteruit ten opzichte van het eerste kwartaal. Nederland en Spanje deden het aanmerkelijk beter met plussen van 0,5 en 0,6 procent. De Franse economie vertoonde voor het tweede achtereenvolgende kwartaal groei noch krimp.

Spanningen

Volgens econoom Peter Vanden Houte van ING roepen de matige cijfers vragen op over de kracht van het herstel van de Europese economie.

Normaal gesproken zou de groei de komende maanden weer moeten aantrekken, maar volgens de econoom zetten alle politieke spanningen die verwachting op losse schroeven. Het wordt volgens hem steeds aannemelijker dat de groei dit jaar niet hoger zal uitkomen dan 1 procent.

Inflatie

De inflatie in de eurozone steeg in juli op jaarbasis naar 0,4 procent. Daarmee komt de inflatie op het laagste niveau sinds oktober 2009. 

Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming van Eurostat eind juli. In juni kwam de inflatie in het eurogebied uit op 0,5 procent en in juli vorig jaar bedroeg de geldontwaarding in de eurozone nog 1,6 procent.

Volgens Eurostat werd de inflatie vooral gedrukt door de lagere prijzen van voedsel, fruit en telecomdiensten. De inflatie in de eurozone ligt nu al geruime tijd veel lager dan het niveau van circa 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) op mikt.

Voor de gehele Europese Unie werd een inflatie gemeten van 0,6 procent, tegen 0,7 procent een maand eerder en 1,7 procent in juli vorig jaar.

Volgens Eurostat werd de hoogste inflatie in de EU gemeten in Oostenrijk (plus 1,7 procent), Roemenië (plus 1,5 procent) en Luxemburg (plus 1,2 procent). In Bulgarije daalden de prijzen juist met 1,1 procent, gevolgd door Griekenland (min 0,8 procent), Portugal (min 0,7 procent), Spanje (min 0,4 procent) en Slowakije (min 0,2 procent).

De inflatie in Nederland kwam in juli uit op 0,3 procent op jaarbasis, aldus het statistiekbureau.