De groeicijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn een bevestiging dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. De geopolitieke ontwikkelingen blijft een onzekere factor.

Dat laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag weten in een reactie op de eerste raming van het CBS.

''Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet'', aldus Kamp.

''De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.'' 

Coalitie

Volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers ligt Nederland nog steeds op koers. "De economie groeit weer licht en het ziet ernaar uit dat we volgend jaar een sterkere groei kunnen verwachten. Het herstel gaat echter in kleine stappen en we zullen rekening moeten houden met onzekerheid door internationale spanningen.''

Coalitiegenoot PvdA laten de cijfers van het CBS zien dat de economie langzaam uit het dal klimt. "Hierdoor hebben volgend jaar meer mensen een baan", zegt Henk Nijboer.

Het  Centraal Planbureau (CPB) voorspelt meer vacatures en een toenemende koopkracht. Dat laat volgens hem zien dat het kabinetsbeleid bijdraagt aan economisch herstel. "Het kabinet moet de komende tijd alles op alles zetten om het herstel te laten leiden tot meer banen." 

Kwetsbaar

Het economische herstel is voor oppositiepartij CDA nog steeds erg kwetsbaar. Kamerlid Eddy van Hijum zegt dat de regering behoedzaam moet begroten. "Er is geen ruimte om onzekere meevallers te verjubelen." 

Grote zorg is  volgens Van Hijum de nog steeds dalende werkgelegenheid en het dalende arbeidsaanbod. De vele lastenverzwaringen remmen bovendien het herstel van vertrouwen bij huishoudens en bedrijven.

Aansporing

D66 is blij dat de economie weer voorzichtig groeit. Wel vindt Tweede Kamerlid Wouter Koolmees het zorgelijk dat de groei met een half procent in het twede kwartaal zo laag blijft.

"Laat dit een aansporing zijn om de economie te blijven moderniseren en vernieuwen", zegt hij. "De groei is te klein om de werkloosheid serieus te verlagen. Daarom blijft het nu nodig om de belasting op werk te verlagen en vervolgens snel te werken aan belastinghervorming om meer echte banen te creëren."

Lagere lasten op arbeid is een van de punten waarop D66 zal aandringen tijdens de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van volgend jaar, die volgende week de beslissende fase ingaan.

"Het kabinet moet zich niet laten verlammen door interne tegenstellingen maar daadkrachtig werken aan het herstel van de economie en de werkgelegenheid", aldus Koolmees.

Zorg

SP-leider Emile Roemer reageert opTwitter: ''Mooi dat de economie weer groeit, maar 35 duizend banen minder in de zorg valt niet goed te praten. Zorg krijgt keer op keer de hardste klappen.''

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob is de snellere daling van de werkloosheid is een opsteker. "Er blijft echter nog veel te doen, nog steeds zijn er meer dan 600.000 mensen op zoek naar een baan."

Broos

FNV-leider Ton Heerts noemt het herstel "broos" en levert volgens hem geen banen op. "Sterker nog, de werkgelegenheid in de bouw, financiële dienstverlening en zeker ook de zorg staan zwaar onder druk", zegt Heerts.

"De wethouders van nagenoeg alle gemeentes in Nederland een bom onder de werkgelegenheid door meer te bezuinigen op de thuiszorg dan door Den Haag wordt voorgeschreven", zegt de werkgeversvoorman.

Lichte economische groei dankzij export | Industriële groei zwakt af