Het samenwerkingsverband van Shell in Nigeria, SPDC, heeft vrijwel overeenstemming bereikt over de verkoop van vier productieblokken op het Nigeriaanse vasteland voor een bedrag van minstens 2 miljard pond (2,5 miljard euro).

Dat meldt de Britse krant Daily Mail op basis van ingewijden.

Tot de potentiële kopers behoren Nigeriaanse oliehandelaren en een lokaal oliebedrijf, maar ook het grote Nigeriaanse conglomeraat Dangote Group, geleid door de rijkste man van Afrika, Aliko Dangote, en een Canadees bedrijf.

Volgens de krant bevindt het verkoopproces zich in de laatste fase en moet alleen de Nigeriaanse overheid nog instemmen.

SPDC is een samenwerkingsverband van Shell met verschillende oliemaatschappijen. Shell bezit een belang van 30 procent in SPDC en het Nigeriaanse staatsbedrijf Nigerian National Petroleum bezit 55 procent.

SPDC heeft gezegd zich terug te willen trekken uit bepaalde olievelden op het vasteland van Nigeria en meer lokale bedrijven in de productie te betrekken. Dit moet helpen de grootschalige oliediefstal in de Niger Delta tegen te gaan.