FNV Bondgenoten en de Belgische vakbond BTB komen in actie tegen het uitbuiten van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs, onder meer door woonwinkel Ikea.

Vanaf donderdag worden folders uitgedeeld en kunnen mensen een online petitie tekenen tegen de gang van zaken. Tot nu toe zouden al 5.500 mensen Ikea tot de orde hebben geroepen.

Er zijn volgens de organisaties de afgelopen jaren veel banen verdwenen in de transportsector in Nederland en België.

"Chauffeurs uit deze landen worden vervangen door goedkopere collega’s uit Oost-Europa", zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten.

Erbarmelijk

Deze chauffeurs werken volgens de organisaties in erbarmelijke omstandigheden. “Ze leven maanden in hun vrachtwagencabine en worden beloond volgens de - vaak minder goede - regels in het land van herkomst", aldus FNV en BTB.

Veel multinationals, waaronder Shell,  zouden volgens de organisaties de transportketen "systematisch uitwringen" op deze manier. "FNV is een omvangrijk onderzoek gestart naar deze bedrijven”, zegt Atema.

Ikea is een van de eersten waar dat bij is gedaan. Het bedrijf zou al maanden op de hoogte zijn van de situatie. Maar tot dusverre niet zijn ingegaan op de uitnodiging van de bonden om te gaan kijken op de parkeerplaatsen waar de chauffeurs in "mensonwaardige omstandigheden" moeten bivakkeren in het weekend.