De noteringen van boter en melkpoeder op de zuivelmarkt zijn deze week fors gedaald door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt. 

Dat bevestigde een woordvoerder van het Productschap Zuivel, na berichtgeving daarover in het Reformatorisch Dagblad woensdag.

Wekelijks wordt de prijs van zuivelproducten vastgesteld door een speciale commissie op basis van vraag en aanbod. 100 kilogram verse boter doet momenteel 335 euro. Een week eerder was dat 342 euro. Volle melkpoeder daalde in een weektijd met 35 euro. Voor 100 kilogram melkpoeder wordt nu 257 euro betaald.

De daling is uitzonderlijk volgens de woordvoerder en komt doordat er wereldwijd te veel melk wordt geproduceerd. Directe gevolgen heeft het voor de consument niet, zegt hij. Daarvoor zitten afnemers te veel vast aan contracten met andere partijen. ''Maar binnen enkele maanden moet dit ook voor de consument zichtbaar worden.''

Drie economische scenario's voor de situatie in Oekraïne | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | Zes dingen die u moet weten over Oekraine | Alle berichten over Oekraïne