De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen. Dat is de kleinste krimp sinds het eind van 2008. 

Dat heeft het Griekse statistiekbureau Elstat woensdag bekendgemaakt in een eerste raming.

In het tweede kwartaal van vorig jaar kromp het Griekse bruto binnenlands product nog met vier procent. In 2012 en 2011 daalde de omvang van de Griekse economie zelfs met respectievelijk 7,3 en 8,0 procent.

De krimp in het eerste kwartaal is door Elstat naar boven bijgesteld. Waar in een tweede raming een min van 0,9 procent werd gemeld, is de krimp volgens de Griekse cijferaars nu toch op 1,1 procent uitgekomen, net als in de eerste raming was gemeld.

De Griekse economie gaat al sinds 2008 onafgebroken achteruit. Het eerste voorzichtige herstel wordt in de loop van dit jaar verwacht. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan dat resulteren in een groei van 0,6 procent over het hele jaar.

Toch staan nog lang niet alle seinen op groen voor Griekenland. Zo namen de winkelverkopen in juni nog met 8,5 procent af en kromp de industriële productie vorige maand met bijna 7 procent. Daarnaast kampt het land nog altijd met een torenhoge werkloosheid, waarbij volgens de officiële cijfers meer dan een kwart van de beroepsbevolking geen betaalde baan heeft.

In juli en augustus wist Griekenland zich wel te verzekeren van een vooruitzicht van Europese leningen, in ruil voor door Europees opgelegde hervormingen.

Dossier Griekenland