De werkloosheid in Groot-Brittannië heeft in het tweede kwartaal het laagste punt bereikt sinds het einde van 2008. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 6,4 procent. 

Dat heeft het Britse statistiekbureau woensdag bekendgemaakt.

In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de werkloosheid 6,6 procent, tegen 7,2 procent in het laatste kwartaal vorig jaar. Het werkloosheidspercentage neemt al twee jaar af.

In het tweede kwartaal hadden 2,08 miljoen Britten geen baan. Dat zijn er 132 duizend minder dan in het eerste kwartaal, en 437 duizend minder dan een jaar eerder.

De 30,6 miljoen Britten met een baan kregen in het tweede kwartaal gemiddeld 0,6 procent meer uitbetaald dan een jaar eerder, exclusief bonussen.

Inclusief bonussen daalden de gemiddelde inkomsten met 0,2 procent. Dat kwam niet doordat minder bonussen werden uitgedeeld, maar omdat vorig jaar tegen de gewoonte in een aantal werknemers de bonussen in april kregen uitbetaald in plaats van in mei.

Economie

De economie van Groot-Brittannië groeit dit jaar iets sneller dan tot dusver werd verwacht. Het Britse bruto binnenlands product valt dit jaar 3,5 procent hoger uit dan in 2013, zo stelt de Bank of England woensdag in een raming. Tot dusver ging de Britse centrale bank nog uit van een groeitempo van 3,4 procent. 

Ook voor volgend jaar werd de groeiraming iets bijgesteld, van 2,9 naar drie procent. De verhoging is volgens bankpresident Mark Carney het gevolg van de economische situatie, die nu zekerder is dan eerder. De dalende werkloosheid - die inmiddels is gezakt naar 6,4 procent - draagt daar ook aan bij.