AMSTERDAM - Jongere werknemers solliciteren minder actief dan ouderen. Ook ambiëren jongeren minder vaak een leidinggevende functie. De algemene trend is dat managers minder hard willen werken en meer belang hechten aan een goede balans tussen werk en privé.

Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 5000 'executives' uit de top van het bedrijfsleven met een gemiddeld jaarinkomen van .000 euro. Voor het zogeheten Eyes-onderzoek 2002 van KPMG Ebbinge werden werknemers tussen oktober 2001 en januari 2002 ondervraagd.

In die periode werden velen van hen voor het eerst in hun carrière geconfronteerd met economische tegenwind. Dat lijkt door te werken in het sollicitatiegedrag. "Werknemers staan weer met beide benen op de grond", zei onderzoekster L. Liezenberg zaterdag in een toelichting. "De jongeren vinden dat ze eerst nog iets bij moeten leren. De oudere groep heeft al geleerd en vindt dat ze meer te bieden heeft."

Overigens ziet KPMG Ebbinge mensen tussen 25 en 35 jaar als 'young executives'. Van die groep is een op de tien actief op zoek naar een andere baan. Zo'n 8 procent solliciteert ook daadwerkelijk. Dat is een stuk minder dan twee jaar geleden, toen het onderzoek ook is uitgevoerd.

Onder ouderen verstaat KPMG Ebbinge werknemers tussen de 35 en jaar oud. Van die groep is 14 procent op zoek naar een andere baan. Ongeveer 9 procent van hen solliciteert ook daadwerkelijk. Nog een opvallend verschil: Van de jongeren wil 45 procent geen ander werk, terwijl dat onder de 35 plussers met ongeveer 35 procent een stuk minder is.

Ongeveer twee jaar geleden is eenzelfde soort onderzoek gehouden. "Ten opzichte van het vorige onderzoek blijkt dat men minder hard is gaan werken", aldus Liezenberg. "En de intentie is er om nog minder te werken. Gezin en familie zijn voor jonge leidinggevenden het belangrijkst in het leven. Daarna komen carrière, professionele ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling."