Door bezuinigingen kan de reclassering niet meer op tijd voldoen aan de vele verzoeken die ze krijgt. 

Door geldgebrek zijn er wachtlijsten voor mensen die een taakstraf moeten ondergaan, meldt Trouw dinsdag. 

Topman Sjef van Gennip van Reclassering Nederland denkt dat het ook niet lang meer duurt voordat adviezen aan bijvoorbeeld rechters niet meer op tijd kunnen worden gegeven.

Reclassering Nederland, verslavingszorg SVG en het Leger des Heils kregen in 2013 samen meer dan 59.000 aanvragen voor een advies aan het OM en rechters. Dat aantal zal waarschijnlijk stijgen. Bovendien leggen rechters ook steeds vaker werkstraffen op, wat voor meer werk voor de reclassering zorgt.

Om aan de stijgende vraag te voldoen is er 15 miljoen euro extra nodig, aldus de reclassering. Dit in tegendeel tot de bezuinigingen die nu gepland zijn. Van Gennip vreest dat hierdoor de kwaliteit van de dienstverlening in het geding komt.

Zorgen

De zorgen van de reclassering zijn bekend op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zegt een woordvoerder. Eind juni meldde staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer dat de reclassering een gat heeft van ongeveer zes miljoen en dat de dienst meer werk op zijn bord heeft gekregen.

Het tekort is een van de onderwerpen van justitie die binnen het kabinet de komende weken nog in het begrotingsoverleg 2015 aan de orde komen. De Kamer had al vragen gesteld over de kwestie.