De economische groei in Rusland is in het tweede kwartaal verder afgezwakt. Rusland kende nog wel groei (plus 0,8 procent) maar deze ligt op het laagste niveau sinds vijf kwartalen.

Dat meldt het Russische statistiekbureau maandag.

De Russische economie kampt met de grote onzekerheid rond het conflict met Oekraïne en de economische sancties tegen het land.

De Russische autoriteiten zoeken intensief naar oplossingen om de opgelegde handelsrestricties teniet te doen. Die inspanningen ten spijt is het aannemelijk dat de groei nog verder afzwakt, onder meer omdat Rusland ook kampt met een zwakke roebel die dit jaar alleen al 9 procent aan waarde inleverde in vergelijking met de dollar.

Eerder stelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al dat de Russische economie hard achteruitgaat en dat dit jaar nauwelijks groeit valt te verwachten.

Het fonds rekent voor dit jaar nog maar op een groei van 0,2 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een plus van 1,3 procent. De voorspellingen van het IMF stammen uit april; sinds die tijd zijn de sancties tegen Rusland verder opgevoerd.

Reizen

Ondanks de aangekondigde sancties, lijkt het animo van Nederlanders om naar Rusland te reizen niet minder te worden. Sinds alle commotie rond vlucht MH17 en de economische sancties tegen Rusland zijn er maar een paar annuleringen geweest, constateert reisbureau SRC-Reizen, dat geldt als een van de grootste aanbieders van reizen naar Rusland.

Ook de ANWB, die Ruslandbestemmingen via dochter FOX-Vakanties aanbiedt, meldt dat het reisaanbod ''gewoon wordt uitgevoerd''. Dat geldt ook voor TUI Nederland, die via KRAS rondreizen en stedenbezoeken op het programma heeft.

Gazprom

Gazprombank heeft volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor's beperkt last van de sancties. De derde bank van Rusland heeft genoeg vet op de botten om de gevolgen van de sancties het hoofd te bieden, mits ze niet al te lang aanhouden of worden uitgebreid.

"We geloven dat Gazprombank genoeg liquide middelen heeft om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen", aldus S&P.