De Europese Unie wil voorkomen dat andere landen landbouwproducten aan Rusland gaan leveren nu Moskou onder meer groente en fruit uit Europa weigert.

De EU doet een beroep op landen als Brazilië om niet in het gat te springen dat is ontstaan door het wegvallen van de Europese import in Rusland.

Dat maakten EU-diplomaten maandag in Brussel duidelijk. Zij vinden het niet kunnen dat landen profiteren van de huidige situatie en Europese goederen gaan vervangen die Rusland niet in mogen.

Met het importverbod reageerde Moskou op de Europese sancties tegen Rusland wegens de Russische inmenging in het buurland Oekraïne. De EU beschouwt de Russische boycot als politiek gemotiveerde vergeldingsmaatregel waarvoor elke wettige basis ontbreekt.

De unie bekijkt of zij kan klagen bij de Wereldhandelsorganisatie, maar zal de voor- en nadelen hiervan zorgvuldig afwegen. Want het gaat er niet om de crisis te verergeren, maar de spanningen juist te verminderen, aldus een diplomaat.

Perzik

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat Europese producenten van perziken en nectarines helpen. Ook omdat zij de dupe zijn van een Russisch importverbod. De perzik- en nectarinesector zijn zwaar getroffen door ongunstige weersomstandigheden, de Russische maatregel zorgt voor extra druk. 

De prijzen van perziken en nectarines zijn gedaald en daarom is dringend actie nodig om de markt te ondersteunen, aldus Europees Commissaris Dacian Ciolos over zijn voorstellen. Hij wil met uitzonderlijke steunmaatregelen het aanbod verminderen en de vraag verhogen.

Ciolos benadrukte ''niet te aarzelen'' om ook andere sectoren te helpen die afhankelijk zijn van export naar Rusland, mocht dat nodig zijn. Hulp voor de perzik- en nectarinesector zat al in de pijplijn, maar werd versneld door de Russische boycot.

Overleg

Minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijven maandag in een brief aan de Tweede Kamer dat de EU-landen komende donderdag op hoog ambtelijk niveau overleg zullen voeren over de gevolgen van de Russische sancties voor Europa. 

Het CDA is ontevreden over de brief van het kabinet en mist concrete acties. ''Het is onbegrijpelijk dat de regering zo'n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb'ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden'', aldus CDA-Kamerlid Jacco Geurts.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties