Albert Heijn verkoopt in heel Nederland nog maar twee pakken babymelkpoeder per klant. 

Dat heeft een woordvoerder van het supermarktconcern vrijdag bevestigd. De maatregel geldt ook in filialen van Etos, eveneens een Ahold-dochter. De vraag naar babymelkpoeder is de afgelopen maanden toegenomen.

"We willen ervoor zorgen dat al onze klanten het product kunnen blijven kopen", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "Deze limiet hebben we een maand geleden ingesteld vanwege de verhoogde vraag naar babymelkpoeder." Het gaat om ruim 850 supermarkten en bijna 540 drogisterijen.

Oorzaak lijkt opnieuw de grote vraag uit China te zijn. Vorig jaar raakten Nederlandse fabrikanten van babyvoeding nog door hun voorraden doordat Chinezen de schappen in de supermarkten massaal opkochten.

Enorm

"De laatste twee maanden hebben we de vraag enorm zien toenemen", zegt een woordvoerder van Hero Baby, fabrikant van babymelkpoeder. "Dat is opvallend, want in de maanden daarvoor was de vraag constant."

Eerder deze week liet Nutricia, producent van melkpoeder Nutrilon, al weten dat de vraag naar babymelkpoeder de afgelopen weken flink is toegenomen. Hoewel het product in veel supermarkten en drogisten niet meer te krijgen is, verzekerde het bedrijf dat het nog genoeg melkpoeder op voorraad heeft. Ouders wordt geadviseerd het melkpoeder via webshops te kopen.

Signalen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt nog altijd geen signalen te hebben gekregen van een landelijk tekort. De belangenbehartiger van de supermarktbranche is wel op de hoogte van de schommelingen in de vraag naar het product.

Afgelopen jaar ontstond schaarste op de Nederlandse markt door de enorme vraag uit China. Door een schandaal vertrouwden de Chinezen het poeder uit eigen land niet meer. Door het Chinese poeder kregen baby's in sommige gevallen nierproblemen.