De marktprijzen van groente en fruit zijn vrijdag nog zwaarder onder druk komen te staan door het wegvallen van Rusland als afzetmarkt.

Niet alleen de prijzen van producten die vanuit Nederland naar Rusland gaan, zoals tomaten en paprika's, zakken in.

Ook de prijzen van andere producten dalen op de Nederlandse markt doordat andere Europese landen ze in Rusland niet kwijt kunnen en het aanbod dus groter wordt dan de vraag.

Dat geldt bijvoorbeeld voor bloemkool, zegt secretaris Ad Klaassen van DPA, de Nederlandse branchevereniging van groente- en fruitveilingen. ''Maar ook spinazie, sla en andijvie worden in de malaise meegetrokken.''

Sterkste dalingen

De sterkste prijsdalingen doen zich volgens hem voor bij tomaten, paprika's en ook komkommers. Zo brengt een kilo tomaten momenteel 0 tot 10 cent op, waar 50 tot 60 cent normaal zou zijn. Paprika's doen op de handelsmarkt 20 tot 30 cent per kilo op, terwijl een 'normale' prijs ongeveer 80 cent is.

Partijen die onverkocht blijven, worden volgens Klaassen vastgehouden in de koelcel. ''Maar ik heb ook al gehoord dat partijen naar de afvalverwerking gaan. Dat betreft vooral tomaten.''

Steunmaatregelen

''De telers hadden al een slecht jaar, en dit kunnen ze er absoluut niet bij gebruiken'', zegt Klaassen. DPA pleit in navolging van boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland voor het inzetten van Europese steunmaatregelen om de sector op de been te houden.

Als tuinders en boeren door de Russische boycot een overschot hebben aan groente en fruit, willen de voedselbanken dat wel gedoneerd krijgen. Dat heeft bestuurslid van Voedselbanken Nederland Monny Querido vrijdag gezegd tegen nieuwszender BNR

"Eten is om op te eten en niet om weg te gooien", aldus de voormalige topman van Super de Boer. Volgens hem zijn donaties makkelijk te regelen zijn met de honderdvijftig voedselbankfilialen.

Behoefte

Ze zijn ontzettend blij als daar een telefoontje komt, want er is gewoon ontzettend veel behoefte aan goed voedsel. En groente en fruit is goed voedsel natuurlijk." 

De suggestie van de voedselbanken is geen oplossing voor de financiële strop die de boycot de sector bezorgt. De voedselbanken geven namelijk geen vergoeding voor gedoneerd voedsel. 

Brancheorganisaties voor de tuin- en landbouw en transport pleiten voor een steunfonds. Staatssecretaris Sharon Dijksma doet momenteel onderzoek naar de impact van de schade. Daarna wordt gekeken hoe de schade eventueel kan worden gecompenseerd. 

Achtergrond: 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten'

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties