Belgen zijn een actie begonnen om hun perenboeren te steunen. Die dreigen de dupe te worden van het invoerverbod dat door de Russische president Vladimir Poetin werd afgekondigd. 

De Belgen roepen landgenoten op meer Belgische peren te eten.

Op internet, zoals op Twitter, verschijnen steeds meer zogenoemde peerfies, selfies met een peer, melden Vlaamse media vrijdag.

Elke Belg zou een jaar lang ongeveer één peer per week extra moeten eten om het verlies van de Russische export te compenseren.

Helft

De helft van de Belgische perenoogst ging naar de Russen, ongeveer 125.000 ton met een handelswaarde van 100 miljoen euro.

Onlangs maakten de Polen al massaal selfies met een appel nadat Rusland een boycot tegen Poolse appels had aangekondigd.

Restaurants

Inmiddels merken ook Russische restaurants de gevolgen van de boycot. De bedrijven kunnen bijvoorbeeld geen Noorse zalm of Australische steaks meer serveren.

"Dit is een extreem moeilijke situatie voor de restaurantbranche, omdat ongeveer 50 procent van de ingrediënten wordt geïmporteerd'', zegt een woordvoerder van een Russische restaurantketen. 

Sommige producten zijn helemaal niet te vervangen en zullen van het menu verdwijnen of zeer schaars worden. Andere gerechten zullen duurder worden. 

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland staat voor een dilemma. In tegenstelling tot landbouwproducten uit Europa, de VS, Canada en Australië worden die uit Nieuw-Zeeland niet geboycot door Moskou. 

''Het kan gevolgen hebben voor andere handelsbetrekkingen als we zeggen dat we gewoon doorgaan met het verkopen van producten, ’’ zei Jacqueline Rowarth van de Universiteit van Waikato donderdag tegen de Manawatu Standard.

Toch is de kans klein dat Wellington zich solidair verklaart met de andere westerse hoofdsteden. Nieuw-Zeeland kan namelijk alleen sancties instellen op aanbeveling van de VN-Veiligheidsraad.

Vraag

Er is wel een wet ingediend die unilaterale sancties mogelijk moet maken, maar het is de vraag of die wordt aangenomen. ''We kunnen naar de mogelijkheden kijken, maar op dit moment vermoed ik dat we zullen voldoen aan de vraag voor onze producten," aldus premier John Key.

Het land exporteert vooral zuivel naar Rusland. De helft van de Russische boterimport is afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties