De Russische boycot van een jaar op onder meer groente, vlees en zuivelproducten kan het Nederlandse bedrijfsleven zo'n half miljard euro aan handel kosten.

Bedrijven voerden vorig jaar namelijk voor een kleine vijfhonderd miljoen euro uit aan goederen, die nu uit het land worden geweerd.

Dat blijkt donderdag uit handelscijfers van de Europese Commissie.

Vooral verkopers van kaas en wrongel kunnen een hoop inkomsten mislopen. Zij exporteerden vorig jaar voor ruim 230 miljoen euro aan goederen naar Rusland. Ook exporteurs van groente en vlees lopen averij op. Rusland kocht vorig jaar namelijk voor 91 miljoen euro vlees en 87 miljoen euro groente.

Schelpdieren

Naast groente, zuivelproducten en vlees blokkeert Moskou ook de invoer van vis, schelpdieren en fruit. De Nederlandse visserij slijt echter nauwelijks producten aan Rusland, met een export van 5,8 miljoen euro in 2013. Fruithandelaren ontvingen vorig jaar 51 miljoen euro door de handel met Russen, zo blijkt uit de commissiecijfers.

De handelscijfers vallen daarmee iets lager uit dan de getallen in de databanken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt echter doordat het CBS andere categorieën gebruikt dan de Europese Commissie. In de cijfers van het Nederlandse statistiekbureau zitten ook producten die niet door Rusland worden geweerd.

Zo neemt het CBS in de groep met zuivelproducten ook eieren op, terwijl daarop geen handelsverbod rust. Ook heeft Moskou geen blokkade opgeworpen voor de invoer van schapenvlees of paardenvlees. In de statistieken van het Nederlandse cijferbureau zijn die producten echter wel meegerekend in de exportcijfers, waardoor de teller oploopt tot zeshonderd miljoen euro.

Europese Unie

Wanneer naar de gehele Europese Unie wordt gekeken, treft de Russische boycot producten ter waarde van bijna 5,3 miljard euro. Dit is van een bron bij de Europese Commissie vernomen. 

Dat is minder dan de helft van de totale export van landbouwproducten naar Rusland ter waarde van bijna 12 miljard euro. Onder meer bier, wijn en andere alcoholische producten vallen niet onder de boycot.

De landbouwexport naar Rusland is iets minder dan 10 procent van de totale Europese uitvoer aan dergelijke producten, die vorig jaar bijna 120 miljard euro bedroeg. De uitvoer van landbouwproducten naar Rusland steeg de afgelopen jaren flink. In 2009 ging het om nog geen 7 miljard euro.

Solidariteitsfonds

Brussel laat donderdag weten 400 miljoen euro in kas te hebben voor bijvoorbeeld boeren die in de problemen komen door de Russische sancties. Het gaat om het zogenoemde solidariteitsfonds voor gedupeerden van bijvoorbeeld politieke maatregelen.

''Het is bedoeld om de pijn zo veel mogelijk te verzachten'', aldus Europees Commissaris Karel De Gucht (Handel) donderdag op de Vlaamse radio. Hij benadrukte dat het zijn collega Dacian Ciolos (Landbouw) is die bepaalt wanneer en hoe compensaties worden uitgekeerd.

De Gucht stelde dat de Russische maatregelen ''hard zullen aankomen'' bij de Europese landbouwsector. ''We zullen op zoek moeten naar andere afzetmarkten.''

Maar volgens de Belgische commissaris gaan ook de Russen zelf de gevolgen voelen. Hij wees erop dat Rusland ruim twintig jaar na het einde van het communisme nog steeds niet in staat is zelf voldoende voedsel te produceren. Het kan nog steeds niet in zijn eigen behoeften voorzien, aldus De Gucht.

Reactie kabinet

Het Nederlands kabinet wil snel EU-overleg over de gevolgen van de Russische sancties en over de vraag hoe daar mee om te gaan. ''We hebben hierover nauw contact binnen de EU en willen dit op korte termijn bespreken'', aldus de woordvoerster van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Wat het kabinet betreft is een antwoord op de sancties een zaak die de hele EU aangaat. ''Verdere behandeling op EU-niveau ligt voor de hand.''

Het is volgens Buitenlandse Zaken nog te vroeg om de precieze gevolgen van het Russische importverbod te kunnen overzien. Het kabinet is in overleg met het Nederlandse bedrijfsleven en land- en tuinbouworganisaties om dit in kaart te brengen.

Zuid-Amerika

Vijf landen in Latijns-Amerika kunnen profiteren van de boycot. Het gaat om Brazilië, Uruguay, Argentinië, Chili en Ecuador. De Russische regering praat donderdag nog met diplomaten van deze landen in Moskou, zo melden verschillende media in Rusland en Latijns-Amerika.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties | 'Voedselexporteurs moeten door zure appel heen bijten' | Rusland bant voedselproducten uit meer westerse landen