De aantrekkende economie en de grote financiële reserves die bedrijven in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zorgen voor meer fusies en overnames. 

Dat stelt advies- en accountantsbureau KPMG woensdag op basis van een onderzoek naar duizend beursgenoteerde bedrijven.

In vergelijking met een jaar eerder is de waarde van de aangekondigde fusies en overnames in de eerste zes maanden van het jaar wereldwijd met ruim een kwart gestegen. Desondanks was het aantal afgeronde transacties nagenoeg gelijk aan die in de tweede helft van vorig jaar.

Maar KPMG verwacht dat het aantal transacties de komende tijd een vlucht zal nemen. "Onze ervaring is dat de combinatie van een verbetering van de financiële armslag en het toenemende vertrouwen in de markt garant staan voor een toename van het aantal transacties."

Druk

Ook beleggers spelen hierin een rol. "Beleggers oefenen in toenemende mate druk uit op ondernemingen met veel cash op de balans om transacties te realiseren", laat KPMG weten.

Vooral in Europa zou de fusie- en overnamemarkt aantrekken door het gegroeide vertrouwen. Ook bedrijven in India "timmeren stevig aan de weg als het gaat om fusies en overnames". In de eerste helft van 2014 werden daar 10 procent meer fusies en overnames aangekondigd.

Honger

"De honger naar fusies en overnames is groot, de capaciteit groeit en er is voldoende financiële armslag", zegt managing partner Wouter van de Bunt. Hij benadrukt wel dat het groeiende protectionisme van landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada transacties in de weg kunnen staan.

"Overigens is het grote verschil in het volume van de aangekondigde fusies en overnames en het aantal afgeronde transacties opmerkelijk." Van de Bunt zegt dat dit mogelijk komt door de groeiende invloed van de politiek in een aantal markten. Dan gaat het vooral om fiscale hervormingen en veranderende regels.

Dat zou "een blijvend obstakel kunnen vormen bij de afronding van de aangekondigde deals", aldus de managing partner.