In navolging van Albert Heijn wil de Ahold-dochter zeer grote supermarkten ontwikkelen

AMSTERFOORT - Ahold-dochter Schuitema (met als winkelformule C1000) stapt in navolging van het moederconcern in zeer grote supermarkten. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde zaterdag dat in Ede en Muiden dergelijke winkels komen.

Het gaat om supermarkten met een vloeroppervlak van 2500 tot vierkante meter. Dat is drie tot vijf keer zoveel als een gemiddelde supermarkt. Het accent ligt op de verkoop van voedingsmiddelen.

In de grote C1000 komen een drogisterij, een cosmetica-afdeling, een postkantoortje, een stomerij, een kroeg en een balie voor bijvoorbeeld verzekeringen. Buiten de winkel komt plaats voor andere detailhandel. "Dan moet je denken aan een grote elektronicazaak of kledingwinkel", zegt de woordvoerder.

Schuitema wil jaarlijks één tot twee van dergelijke winkels openen. "Het probleem is vooral het vinden van goede vestigingsplaatsen", zegt de woordvoerder. "Natuurlijk wachten we eerst af of het concept aanslaat."

AH XL

Het plan van Schuitema staat niet op zichzelf. Enkele maanden geleden opende moeder Ahold een grote supermarkt in Arnhem onder de naam AH XL. Daar verkoopt het bedrijf niet alleen voedingsmiddelen, maar ook een uitgebreid assortiment non-food. Zowel de winkels van Schuitema als die van Ahold zijn gevestigd in voormalige Maxis-vestigingen.

Schuitema kreeg zes grote Maxis-winkels in handen bij de overname van de supermarktketen A&P. Drie van die grote winkels verkocht Schuitema door aan Ahold.