De vraag naar babymelkpoeder is de afgelopen weken sterk toegenomen. Oorzaak lijkt opnieuw de grote vraag uit China. Dat heeft een woordvoerder van Nutricia, producent van babypoeder Nutrilon, woensdag laten weten. 

Vorig jaar raakten Nederlandse fabrikanten van babyvoeding nog door hun voorraden heen door de enorme vraag uit China.

"We zien op dit moment een piek in de vraag", zegt een woordvoerder van Nutricia, die benadrukt dat van een tekort geen sprake is. "We vinden het heel vervelend dat moeders in Nederland het product dat ze zoeken niet meer kunnen vinden in de schappen van veel winkels. Maar we hebben nog altijd voldoende poeder achter de hand."

Hoewel een tekort niet aan de orde is, is het melkpoeder van Nutrilon in de regio Utrecht nauwelijks meer verkrijgbaar, zo meldde RTV Utrecht woensdag. In de regio zijn mogelijk bendes actief die het poeder in georganiseerd verband stelen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat weten dat er 'geen signalen' zijn voor een run op melkpoeder in andere regio's. Een woordvoerder zegt wel op de hoogte te zijn van de schommelingen in de vraag.

Vorig jaar ontstond enorme schaarste op de Nederlandse markt door de grote vraag uit China. De pakken werden massaal opgekocht door Chinezen omdat ze hun eigen producten niet meer vertrouwden na een schandaal met het poeder in eigen land. Honderdduizenden baby's kampten met nierproblemen. Een klein aantal baby's stierf zelfs.