De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft een buitengewone last genomen van 240 miljoen dollar (179 miljoen euro) om de kosten op te vangen van een eventuele schikking bij een smeergeldaffaire. 

Dat maakte het bedrijf woensdag nabeurs bekend bij de publicatie van de cijfers over de eerste helft van dit jaar.

In april kondigde SBM aan dat uit eigen onderzoek is gebleken dat dochterbedrijven in Angola en Equatoriaal-Guinea zich tussen 2007 en 2011 schuldig hebben gemaakt aan omkoping.

Ook in Brazilië wordt het bedrijf verdacht van betrokkenheid bij een smeergeldaffaire, al zijn daar door SBM geen bewijzen voor gevonden. Verschillende autoriteiten zijn nog bezig met een onderzoek, maar SBM heeft alvast een voorschot genomen op een eventuele schikking.

SBM zei wel dat het niet zeker is dat een schikking zal worden bereikt in de omkoopaffaire. Volgens het bedrijf is het echter vrijwel zeker dat er financiële gevolgen aan een schikking verbonden zullen zijn en dat daarom de voorziening is getroffen.

Petrobas

Vanwege de verdenking van omkoping werd in juni bekend dat SBM niet meedingt naar projecten voor twee olievelden van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras.

Topman Bruno Chabas zei in een toelichting dat SBM en Petrobras al decennialang een nauwe samenwerking kennen en gaf aan er vertrouwen in te hebben dat als het onderzoek volledig is afgerond, een nieuwe werkrelatie kan worden aangegaan.

Het bedrijf meldde verder dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met 6 procent is gestegen naar 1,72 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. SBM handhaaft de verwachting voor een omzet over heel 2014 van 3,3 miljard dollar.

Daarnaast liet SBM weten dat het orderboek aan het einde van de eerste zes maanden van dit jaar is uitgekomen op 21,5 miljard dollar, tegen 22,2 miljard dollar aan het einde van 2013. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) daalde met 37 procent tot 184 miljoen dollar. Die winstdaling heeft volgens SBM te maken met de sterke resultaten die in de eerste helft van vorig jaar werden neergezet.