Nederlandse banken zeggen niet goed te kunnen concurreren vanwege een streng bonusplafond. Buitenlandse banken in ons land hoeven zich daar in veel gevallen niet aan te houden.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van bronnen.

Vanaf volgend jaar geldt er voor Nederlandse banken een bonusplafond van 20 procent van het vaste salaris. Voor veel buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, zou deze beperking niet gelden. 

Deze banken werken vanuit een zogenoemd bijkantoor, waardoor ze onder minder strenge Europese regels vallen. Een bijkantoor is een aan een hoofdkantoor ondergeschikte vestiging, zonder rechtspersoonlijkheid. De EU-regels staan banken toe maximaal 100 procent van het vaste salaris als bonus uit te keren.

Oneerlijke concurrentie

Nederlandse bankiers noemen de beloningen die de buitenlandse banken RBS en Deutsche Bank straks nog mogen uitdelen oneerlijke concurrentie. "Ze zijn woedend, omdat het tot grote verschillen in beloning leidt", zegt een van de bronnen tegen de krant. 

RBS en Deutsche bank namen een paar jaar geleden grote delen van ABN Amro over. Beide banken zouden nog onder het Nederlandse bonusregels vallen, voor zover ze nog als Nederlandse naamloze vennootschap actief zijn. 

Overhevelen

Maar vooral RBS heeft steeds meer activiteiten en werknemers overgeheveld naar een Britse vennootschap. En Deutsche Bank zou van plan zijn de Nederlandse activiteiten de komende jaren volledig over te zetten naar een Duitse naamloze vennootschap.

In die gevallen mogen deze banken dus hogere bonussen uitdelen. Maar zowel RBS als Deutsche Bank geeft aan dat de overheveling losstaat van het bonusbeleid. De banken zouden er al jaren eerder mee zijn begonnen. 

Bijkantoor

Bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van RBS Nederland zegt tegen de krant dat de regels niet op zijn bank van toepassing zijn, omdat het een bijkantoor is. "Nederland gaat met zijn beloningswetgeving verder dan Europa en accepteert dus dat er geen gelijk speelveld is. Daar kunnen wij ook niets aan doen."

ABN heeft het vaste salaris van de honderd hoogste managers verhoogd, zodat de bank in absolute getallen een hogere bonus kan geven. Ook Rabobank heeft iets vergelijkbaars gedaan, aldus de krant. Maar geen van de banken kan daarmee het verschil helemaal compenseren.