De werkgevers in de transportsector hebben de vakbonden uitgenodigd weer te praten over een nieuwe cao. Dat heeft werkgeversorganisatie TLN maandag laten weten.

CNV Vakmensen heeft niet echter niet direct ja gezegd.

De onderhandelingen over de cao voor vrachtwagenchauffeurs liepen maanden geleden vast. Volgens TLN is dat schadelijk voor de sector. Vakmensen is het daar mee eens.

"Maar voordat ik aan tafel ga zitten wil ik eerst duidelijkheid over de agenda", zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel. "De brief van de werkgevers gaat namelijk op geen enkel punt in op de eisen van de bonden."

Een woordvoerder van TLN wil niet ingaan op wat er besproken gaat worden. "Wij onderhandelen niet via de pers, we willen dat juist bespreken met de vakbonden. Daar is dit gesprek voor bedoeld."

Afhankelijk van het antwoord bepaalt de vakbond of de stap naar de onderhandelingstafel daadwerkelijk wordt gemaakt.

"Intussen gaan wij gewoon door met de voorbereiding van acties na de zomerperiode." De afgelopen maanden voerden chauffeurs geregeld actie, vaak gericht op opdrachtgevers als Jumbo, Albert Heijn en Coca-Cola.

Goedkope arbeidskrachten

In de sector werken ongeveer 140.000 mensen. De chauffeurs willen van hun werkgevers 3 procent meer loon en een einde aan de verdringing door goedkopere arbeidskrachten uit met name Oost-Europa. De werkgevers vonden tot nu toe dat praten vanwege de harde eisen van de bonden geen zin had.