Portugal trekt 4,9 miljard euro uit om de op één na grootste bank van het land te redden, Banco Espirito Sancto (BES). Het nieuws komt een paar dagen nadat de bank een miljardenverlies bekendmaakte.

In de eerste helft van dit jaar is er een verlies van ruim 3,5 miljard euro geleden.

De redding van BES financiert Portugal van de noodsteun die het land kreeg van Europa en het Internationaal Fonds, daar is nog 6,4 miljard van de oorspronkelijke 78 miljard over.  

Volgens de baas van de Portugese centrale bank hoeven Portugezen zich niet druk te maken. ''Er is geen risico voor de overheidsfinanciën en de belastingbetaler'', zei Carlos Costa.

BES wordt opgesplitst. De gezonde takken gaan verder onder een nieuwe naam, Novo Banco (Nieuwe Bank). De verliesgevende delen blijven ook bij elkaar.

Brussel

De Europese Commissie zal niet in de weg liggen wanneer Portugal BES overeind houdt, zo maakt de dagelijkse leiding van de Europese Unie bekend. De kapitaalinjectie druist namelijk niet in tegen de Europese regels en is goed voor de stabiliteit van de financiële sector. 

Door eenmalig geld in de bank te steken krijgt de Portugese overheid de tijd om de bank op een ordentelijke manier te reorganiseren. Daardoor krijgt het land alle tijd om onderdelen tegen de hoogste prijs te verkopen, zo stelt de Commissie. 

Problematische onderdelen 

Novo Banco komt in handen van het reddingsfonds van de centrale bank van Portugal, terwijl de aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties van BES het met de meer problematische onderdelen moeten stellen.

Daartoe behoren onder meer de leningen aan andere delen van het Espirito Santo-conglomeraat. De grote financiële problemen van moederbedrijf Espirito Santo International zadelden BES de afgelopen tijd op met miljarden aan verliezen en dreigden de bank onderuit te halen.

BES werd onlangs al gesommeerd om zijn kapitaal te versterken. Op dat moment werd nog gesteld dat een redding door de staat alleen als laatste middel zou worden ingezet.

Dit moet u weten over de noodlijdende Portugese bank