De Duitse economie is in het tweede kwartaal waarschijnlijk gestagneerd door de crisis in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. 

Dat stelde president Hans-Werner Sinn van het gerenommeerde economisch instituut Ifo in een dit weekeinde gepubliceerde column in het blad Wirtschaftswoche.

Nulgroei is volgens Sinn een stuk waarschijnlijker dan de vooralsnog geldende groeiraming van 0,3 procent. ''Het economisch herstel dat in de tweede helft van vorig jaar werd ingezet en duurde tot de winter, lijkt voor een langere periode te worden onderbroken.''

Sinn denkt dat de prognose van 2 procent voor dit jaar en 2,2 procent volgend jaar aanzienlijk moet worden verlaagd. Hij verwacht echter niet dat Duitsland zal afglijden in een crisis. De binnenlandse consumptie, de zeer stabiele dienstensector zullen de economie stutten en bovendien daalde de Ifo-vertrouwensindex maar matig na eerdere vergelijkbare voorvallen, meent Sinn. ''Er is geen enkele vergelijking met de ramp van 2008.''

Na een sterk eerste kwartaal in 2008 kwam de Duitse economie door de financiële crisis in een neerwaartse spiraal die in 2009 verdiepte. Dankzij het sterke begin groeide de economie in heel 2008 met 1,3 procent, maar de krimp van 2,1 procent in het vierde kwartaal was een voorbode voor de ongekende val van 5 procent het jaar erop.