Nu het Surinaamse parlement donderdag de ‘open sky-overeenkomst’ met de Verenigde Staten heeft goedgekeurd, kunnen luchtvaartmaatschappijen uit beide landen onbelemmerd naar elkaars vliegvelden reizen. 

Suriname kan zich hierdoor verder ontwikkelen als 'verbindingshub’ naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied vanuit Azië en Europa.

Gerard Brunings, luchtvaartadviseur van de regering van Desi Bouterse en president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), is dan ook ontzettend blij dat de kogel door de kerk is.

''Vanaf het begin van deze regering is het ons doel geweest zo veel en zo liberaal mogelijke luchtvaartverdragen te sluiten. Dat is immers een voorwaarde om als land als hub te kunnen functioneren. Dit verdrag met Amerika zal het makkelijker maken ook met andere landen luchtvaartverdragen te kunnen sluiten.''

KLM

Ook de KLM in Suriname ziet het verdrag als een positieve ontwikkeling, zegt landenmanager Arthur Dieffenthaler. ''Alles wat de luchtvaart in Suriname ten goede komt, juichen we toe. Hoe beter Suriname ontsloten wordt, hoe beter het ook voor ons is'', aldus de KLM-vertegenwoordiger. De Nederlandse maatschappij vliegt gemiddeld drie tot vier keer per week op Paramaribo.

Overigens verwachten SLM en KLM niet dat de open sky-overeenkomst direct tot lagere ticketprijzen zal leiden.