NEW YORK - De effectenbeurs in New York is vrijdag weer opgekrabbeld na de kleine terugval donderdag als gevolg van de schrik over het vliegtuigje in de Italiaanse wolkenkrabber. De Dow-Jonesindex klom 51,83 punten of 0,51 procent op 10.257,11 punten.

Schermenbeurs Nasdaq sloot 0,31 procent of 5,60 punten lager op ,83. Beleggers leken te twijfelen aan de potentie van de eerder gemelde kwartaalwinsten van grote computerbedrijven.

De koersen kregen tijdens de handelsdag een tikje toen de FBI waarschuwde voor mogelijke aanvallen op Amerikaanse financiële instellingen. Niet nader aangeduide terroristen zouden het daarop hebben gemunt. De mededeling had overigens geen ingrijpend of blijvend effect.

Compaq en Microsoft plukten de vruchten van hun donderdag nabeurs gepubliceerde -redelijke- kwartaalcijfers. De verliezen van het Canadese telecomconcern Nortel in het eerste kwartaal leidden tot een verlies van bijna 2 procent op de koers.

International Paper profiteerde van de eigen kwartaalwinst en stond aan de bovenkant van de Dow met een plus van 2 procent. De euro won een fractie ten opzichte van de dollar. De Europese munt sloot op met een waarde van 0,8916 dollar waard tegen 0,8910 dollar donderdag.