De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs invallen gedaan bij een onbekend aantal aanbieders van energieveilingen.

De toezichthouder op de mededinging bevestigde donderdag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

De ACM zegt onlangs signalen te hebben gekregen dat de energieveilingen niet altijd goed verlopen. De mededingingsinstantie bekijkt of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen.

Bij een energieveiling werft een organisatie consumenten die mogelijk willen overstappen van gas- en elektriciteitsleverancier.

Daarna laat zo’n organisatie vaak de veiling over aan een gespecialiseerd bedrijf, waarbij energiemaatschappijen voordelige contracten aanbieden. Daarna kunnen consumenten met dit aanbod overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Vertrouwen

Mocht er iets mis blijken te zijn dan zal ACM ingrijpen, zegt een woordvoerder. Als de veilingen goed functioneren, dan is het belangrijk dat consumenten weten dat zij met vertrouwen kunnen deelnemen aan een energieveiling.

In 2013 is zo’n 13 procent van de energieconsumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Van alle consumenten is 44 procent ten minste één keer overgestapt. Zeker 75 procent van de overstappers doet dat individueel, 15 procent stapt over via een veiling of collectief.