Argentinië blijft zoeken naar een oplossing in het conflict met zijn schuldeisers. Het conflict zorgde er woensdag voor dat het land niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen.

Het conflict draait om hedgefondsen die blijven inzetten op de volledige uitbetaling van leningen die Argentinië in 2001 niet heeft afgelost.

Maar een beter aanbod dan bij de schuldsanering van 2010 zit er niet in, stelt de Argentijnse kabinetschef Jorge Capitanich donderdag. 

De kabinetschef houdt de mogelijkheid open dat de oplossing uiteindelijk wordt gevonden in een akkoord met private partijen. Maar de Argentijnse regering doet niet mee aan de onderhandelingen over zo'n oplossing.

Niet opzettelijk

Capitanich benadrukt dat Argentinië aan zijn verplichtingen heeft voldaan en niet opzettelijk in gebreke is gebleven. Een geplande betaling aan schuldeisers die uiterlijk woensdag moest plaatsvinden, werd de afgelopen weken geblokkeerd door een betrokken Amerikaanse rechter.

Die oordeelde dat andere schuldeisers alleen mochten worden betaald, als ook aan de eisen van de houders van oude schulden is voldaan.

Investeerders lijken hun vertrouwen in een akkoord niet te hebben verloren. Over het algemeen wordt erop gerekend dat het land op termijn een oplossing zal vinden, waarmee grote claims van andere schuldeisers kunnen worden voorkomen.

Deels failliet

Eerder op donderdag verklaarde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) het land deels failliet. Een zogenoemde "default" betekent dat een land niet op tijd aan bepaalde betalingsverplichtingen kan voldoen of een nieuwe lening tegen andere voorwaarden kan afsluiten.

Het gaat in het geval van Argentinië om een "selective default", omdat het land tegelijkertijd andere schulden nog wel af kan lossen. 

Het kredietbureau heeft de status van buitenlands krediet op de korte en lange termijn verlaagd naar "selective default". Dat doet S&P, omdat Argentinië een aantal staatsleningen in buitenlandse valuta niet heeft afbetaald.

S&P past de rating voor obligaties in de eigen valuta niet aan, omdat de analisten niet verwachten dat de problemen met de externe schuld ook gevolgen hebben voor deze aflossingen.

Argentinië blijft in gebreke