De werkloosheid in de eurolanden is in juni licht gedaald, tot het laagste niveau sinds september 2012. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat donderdag.

Vorige maand had 11,5 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden geen betaalde baan, tegen 11,6 procent in mei. In juni vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 12 procent. In totaal werden 18,4 miljoen werklozen geteld in de eurozone. Dat waren er 152.000 minder dan in mei.

De laagste werkloosheid werd met circa 5 procent gemeten in Oostenrijk en Duitsland. De arbeidsmarkt blijft onverminderd het slechtst in Griekenland en Spanje. In Griekenland bedroeg de werkloosheid in april, de meest recente maand waarover cijfers beschikbaar zijn, ruim 27 procent. In Spanje zakte dit percentage vorige maand van 24,7 naar 24,5.

De werkloosheid daalde in juni het sterkst in Portugal, waar 14,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat tegen 16,6 procent een jaar eerder. De werkloosheid in Nederland was in juni met 6,8 procent even hoog als in juni 2013.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Inflatie

De inflatie in de eurozone is in juli gedaald tot 0,4 procent. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat donderdag op basis van een eerste schatting.

In juni steeg het gemiddelde prijspeil in de eurolanden nog met 0,5 procent. Met de nieuwe daling raakt de inflatie nog verder verwijderd van het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van circa 2 procent.

De ECB heeft meerdere keren gezegd in te zullen grijpen als de zeer lage inflatie dreigt om te slaan in deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen die een rem kan zetten op het herstel van de economie.

Eurostat meldde geen inflatiecijfers van afzonderlijke landen. Woensdag bleek uit een eerste raming van het Duitse statistiekbureau dat de inflatie in Duitsland in juli is afgenomen tot 0,8 procent. In Spanje lag het prijspeil deze maand 0,3 procent lager dan een jaar eerder.

De daling van de inflatie kwam onverwacht. Economen voorspelden gemiddeld een stabilisering op het niveau van juni.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen