De sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland vanwege de onrust in Oost-Oekraïne, krijgen een Russische reactie.

De EU-maatregelen, ingesteld op 29 juli 2014, gelden vooralsnog voor één jaar en zullen om de drie maanden worden geëvalueerd. Rusland importeerde in 2013 in totaal voor 11,8 miljard euro aan voedsel en agrarische producten (waaronder ook vlees en melk) uit de EU. Vanuit de Verenigde Staten werd voor een bedrag van 975 miljoen euro geïmporteerd.

Het Westen wil met de zwaarste fase van sancties Rusland dwingen om een andere koers te varen ten aanzien van hun beleid in Oost-Oekraïne. Rusland komt met vergeldingsacties te komen door eveneens handelsbelemmeringen op te leggen, al worden de maatregelen niet aangekondigd als officiële sancties. Een overzicht:

- 25 juli 2014:
Rusland laat geen groente en fruit vanuit Polen meer toe. Rusland beroept zich op de voedselveiligheid, het verbod kan worden uitgebreid naar de hele Europese Unie. Europa exporteert per jaar voor ongeveer 2 miljard euro aan groente en fruit naar Rusland. 

- 31 juli 2014:
 In navolging op het Poolse groente en fruit exportverbod, hebben de Russische autoriteiten een invoerverbod voor Oekraïens vruchtensap ingesteld. Ook nu weer dreigt een uitbreiding van het verbod voor heel Europa.

- 30 juli 2014:
McDonalds moet in Rusland voor de rechter verschijnen omdat de hygiëne in een aantal hamburgerrestaurants ondermaats zou zijn.

Het is niet duidelijk of dit een officiële reactie is op de strengere sancties van de VS, maar de Russische Voedsel- en warenautoriteit heeft nauwe banden met het Kremlin. Daarbij is McDonalds een sterk westers en vooral Amerikaans symbool.

- 30 juli 2014:
Het is geen 'countersanctie', maar Rusland doet wel zijn best om de Westerse sancties te verlichten. De Russische centrale bank neemt 'gepaste maatregelen' om de pijn die Russische financiële instellingen lijden door de sancties te verzachten.

- 5 augustus 2014:
Rusland dreigt het luchtruim boven Siberië te lsuiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen. Daardoor zouden vluchten naar Azië moeten worden omgeleid. Een eventuele sluiting van het luchtruim zou Rusland overigens ook veel geld kosten, aangezien de Europese luchtvaartmaatschappijen betalen voor de toegang tot de routes over Siberië.

- 7 augustus 2014:
Rusland bant voedselproducten uit de 28 landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat om vlees, vis, fruit en zuivelproducten. Het land heeft 7 augustus een complete lijst gepubliceerd. Nederlandse groente- en fruittelers exporteren jaarlijks voor 600 miljoen euro naar Rusland.

Als reactie hierop trekt de EU 125 miljoen euro uit voor getroffen tuinbouwers.

-  20 augustus 2014:
Sommige producten worden door Rusland ook weer van de lijst gehaald. Zo staat het land onder meer de import van pootaardappelen, een aantal andere soorten pootgoed en voedselingrediënten weer toe. 

- 27 augustus 2014: 
De bekende vestiging van McDonald’s aan het Poesjkinplein moet van de Russische autoriteiten negentig dagen dicht na het overtreden van hygiëneregels. Volgens de hamburgerketen heeft dit niets te maken met de spanningen.

- 8 september 2014:
Rusland dreigt onder andere met een vliegverbod voor westerse luchtvaartmaatschappijen als het Westen nieuwe sancties treft.

- 18 september 2014: 
De Russische regering richt een reservefonds op van 190 miljard roebel (3,8 miljard euro) om de negatieve gevolgen van de westerse sancties te kunnen opvangen. 

- 1 oktober 2014:
Rusland stopt voor onbepaalde tijd met een uitwisselingsproject voor scholieren met de VS. Het gaat om de oudste uitwisseling in het onderwijs die beide landen hebben. 

- 20 oktober 2014:
Rusland schort de import van dierlijke vetten en bepaalde vleesproducten uit de EU tijdelijk op. In de producten waren schadelijke stoffen aangetroffen.

- 29 november
Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken loopt de Russische economie in 2014 veertig miljard euro schade op door de Europese sancties.

- 25 december
Het begrotingstekort van Rusland in 2015 wordt volgens de Russische mininster van Financiën "aanzienlijk hoger"  dan eerder werd gedacht. Naast de sancties, leidt het land ook zwaar onder de wereldwijd fors gedaalde olieprijs.

- 12 januari 2015
Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, verwacht dat de handelsrestricties worden opgeheven. De bewindsman noemde overigens geen tijdspannesamenwerking.