Argentinië heeft woensdag geen deal weten te bereiken over een regeling met zijn schuldeisers. 

Het Zuid-Amerikaanse land kon daardoor niet aan zijn verplichtingen op lopende leningen voldoen en komt nu voor de tweede keer deze eeuw te boek te staan als wanbetaler.

De situatie is ontstaan door het conflict dat Argentinië al jaren uitvecht met houders van obligaties waarop het land in 2001 al verzaakte. Veel schuldeisers uit die tijd hebben de afgelopen jaren hun verlies genomen.

Een groep hedgefondsen houdt echter vast aan de eis tot volledige terugbetaling, van ongeveer 1,5 miljard dollar. Argentinië weigert dat uit angst voor claims van andere schuldeisers, maar slaagde er de afgelopen dagen ondanks een dringende deadline niet in tot een akkoord te komen.

Clinch

Volgens minister Axel Kicillof (Economische Zaken) hebben de hedgefondsen waarmee het land in de clinch ligt alle opties afgeslagen, inclusief een verzoek om uitstel.

Ook de helpende hand die Argentijnse banken op het laatste moment toestaken, heeft niet mogen baten. Zij wilden de schulden opkopen waardoor Argentinië niet formeel te boek zou komen te staan als wanbetaler.

Nu Argentinië geen akkoord met zijn schuldeisers heeft kunnen sluiten, kan het niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Een Amerikaanse rechter had het land eerder gedwongen om voor 6.00 uur (Nederlandse tijd) een regeling te treffen.

Deels failliet

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft het land deels failliet verklaard. Een zogenoemde "default" betekent dat een land niet op tijd aan bepaalde betalingsverplichtingen kan voldoen of een nieuwe lening tegen andere voorwaarden kan afsluiten.

Het gaat in het geval van Argentinië om een "selective default", omdat het land tegelijkertijd andere schulden nog wel af kan lossen. 

Het kredietbureau heeft de status van buitenlands krediet op de korte en lange termijn verlaagd naar "selective default". Dat doet S&P, omdat Argentinië een aantal staatsleningen in buitenlandse valuta niet heeft afbetaald.

S&P past de rating voor obligaties in de eigen valuta niet aan, omdat de analisten niet verwachten dat de problemen met de externe schuld ook gevolgen hebben voor deze aflossingen.

Problematisch

De wanbetaling is vooral problematisch voor Argentinië zelf, dat sinds de financiële crisis van 2001 al grotendeels van de financiële markten is afgesneden.

Zonder oplossing dreigt de Argentijnse economie opnieuw in een diepe recessie te verzeilen, waarbij de toch al torenhoge inflatie verder zal oplopen. Het IMF gaf deze week nog aan geen zware gevolgen voor de internationale markten te verwachten.