Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bouwt zijn steunbeleid voor de Amerikaanse economie opnieuw af.

Dat bleek woensdag na afloop van de vergadering van het beleidsbepalende comité van de centrale bank. Daarmee voldoet de Fed aan de algemene verwachting van economen.

Het bedrag waarvoor de Fed maandelijks obligaties opkoopt, wordt met 10 miljard dollar verlaagd tot 25 miljard dollar (18,6 miljard euro). Het is de zesde rentevergadering op rij waarbij het steunprogramma met 10 miljard dollar wordt gereduceerd. Met dat tempo ligt de Fed op koers om het steunbeleid nog dit jaar helemaal stop te zetten.

Verder bleef het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten, eveneens zoals verwacht, onveranderd op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalde opnieuw dat de rente waarschijnlijk nog geruime tijd na het beëindigen van het steunbeleid laag zal blijven.

Arbeidsmarkt

De centrale bank zei verder dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog lang niet op volle toeren draait en de arbeidsmogelijkheden onvoldoende worden benut. Fed-president Janet Yellen heeft zich eerder al bezorgd uitgelaten over de in haar ogen zwakke Amerikaanse arbeidsmarkt, waaronder de lage lonen.

De Fed gaf ook aan dat de waarschijnlijkheid dat de inflatie hardnekkig onder de 2 procent zal blijven hangen iets is afgenomen. De inflatiedoelstelling van de centrale bank ligt op 2 procent.

Door het opkoopprogramma van obligaties is de balans van de Fed gestegen naar het recordniveau van 4,4 biljoen dollar.

De Amerikaanse economie toont inmiddels duidelijk tekenen van herstel. Zo werd eerder op de dag bekend dat de grootste economie van de wereld in het tweede kwartaal met 4 procent is gegroeid op jaarbasis, na een krimp met 2,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.