Het onlinehuishoudboekje van softwareontwikkelaar AFAS mag geen automatische koppeling naar internetbankieren van ING bevatten. 

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag bepaald. ING wint daarmee het kort geding dat de bank had aangespannen tegen AFAS.

Met AFAS Personal kunnen consumenten met de transactiegegevens van meerdere bankrekeningen online een huishoudboekje samenstellen om op die manier meer inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven.

Om van de gratis dienst gebruik te kunnen maken, biedt AFAS gebruikers ook de mogelijkheid in te loggen met de codes van hun bank zodat hun gegevens automatisch in het huishoudboekje worden verwerkt.

Volgens de rechter is deze automatische koppeling in strijd met de algemene voorwaarden van ING. 

Daarin staat dat klanten hun persoonlijke inlogcodes geheim moeten houden om fraude met internetbankieren te voorkomen en dat zij hun persoonlijke inloggegevens niet op een andere site dan die via ING mogen invoeren.

Door het aanbieden van de automatische koppeling in het onlinehuishoudboekje, zet AFAS volgens de rechter klanten aan tot het handelen in strijd met de algemene voorwaarden en dat mag niet.