Rusland laat vanaf vrijdag voorlopig geen groente en fruit uit Polen meer toe, officieel vanwege de voedselveiligheid.

Dat heeft de Russische versie van de Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekendgemaakt. Het verbod kan worden uitgebreid naar de hele Europese Unie. Daar neemt Rusland in de komende weken een beslissing over.

Het zijn de eerste vergeldingen voor de economische sancties die Europa dinsdag oplegde. Europa exporteert elk jaar voor ongeveer 2 miljard euro aan groente en fruit naar Rusland.

Voor landen als Polen, een van de grootste voorstanders van sancties tegen Moskou, is de export naar Rusland een belangrijke inkomstenbron.

Rusland ontkent overigens dat er een direct verband is tussen de Europese sancties en het Poolse verbod. "De Russen kunnen natuurlijk wel gaan zieken. Dan vinden ze bijvoorbeeld weer een of andere bacterie op ons groente en fruit, waarna ze de import stilleggen. Of ze komen met maatregelen omdat er ergens illegaal gas zou worden afgetapt", zei onderzoekster Louise van Schaik van het instituut Clingendael dinsdag tegen het ANP.

Ze wees erop dat McDonald's deze week voor de rechter is gedaagd in Rusland. Bij de hamburgerketen werd volgens de Russische autoriteiten onhygiënisch met voedsel omgegaan.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | 'Gevolgen sancties Rusland niet te overzien'