PostNL begint een test met het bezorgen van pakketten op zondag. Dat doet het bedrijf met bestellingen die via webwinkel Coolblue worden gedaan. 

Dat maken beide bedrijven woensdag bekend. De proef begint eind augustus en duurt drie maanden. 

PostNL zegt het eerste postbedrijf op het Europese contintent te zijn dat landelijk zeven dagen per week pakketten bezorgt. Coolblue is naar eigen zeggen de eerste grote webwinkel die zeven dagen per week pakketjes laat bezorgen.

Het gaat om pakketjes die in Nederland en België bezorgd moeten worden. De dienst is gratis, klanten hoeven er niet extra voor te betalen. 

Consumenten die hun bestelling voor zaterdag 23.59 uur gedaan hebben, zouden hun producten dan zondag tussen 12.00 en 18.00 uur in handen moeten krijgen. 

Logisch

"Waarom moet ik wachten tot maandag, terwijl ik juist zondag vrij ben? Het was één van de meest gehoorde vragen van onze klanten. En dat is best logisch, als je bedenkt dat 14,3 procent van je leven een zondag is", zegt directeur en oprichter Pieter Zwart van Coolblue.

Klanten kunnen er ook voor kiezen om een op woensdag besteld product op zondag te laten bezorgen. De webwinkel wil hiermee klanten meer controle geven over het bezorgmoment. 

Grote aankopen

Consumenten kunnen echter niet alles op zondag ontvangen. Abonnementen en grote aankopen zoals televisies en wasmachines worden niet op die dag bezorgd. 

Een woordvoerder van PostNL laat aan de NOS weten dat het bedrijf verwacht dat meer webwinkels van de dienst gebruik willen maken. Omdat de kans groter is dat de ontvanger thuis is om zijn pakket te ontvangen, verdient PostNL aan de nieuwe dienst. 

Banen

Toch zal dat niet direct extra banen opleveren. ''Hetzelfde aantal pakketten wordt nu over meer dagen verspreid. Wat er aan bezorgingen op zondag bijkomt, gaat er bij andere dagen van af."

"Het doel van de test is wel om het aantal pakketten te laten groeien. We hopen dat mensen die nu geen pakketjes laten bezorgen omdat ze toch niet thuis zijn, dat wel gaan doen", zegt de woordvoerder van PostNL tegen NU.nl. In dat geval zouden er in de toekomst wel banen bij kunnen komen.

Naast Coolblue zullen ook Mycom, iCentre en Dixons de dienst gaan gebruiken. Deze bedrijven zullen de optie vanaf september aanbieden. Als de proef succesvol is, zal de dienst begin volgend jaar voor alle webwinkels een optie zijn.

Geen proef

Coolblue beschouwt de nieuwe mogelijkheden niet als een proef. Het bedrijf zal doorgaan met het laten bezorgen van pakketten op zondag, ongeacht of PostNL hiermee doorgaat of niet. 

Pakketbedrijven DHL en UPS zeggen tegen de NOS dat ze nog geen concrete plannen te hebben om een dergelijke dienst te gebruiken.

'Op zondag kan je al spelen met je aankoop'