De Russische centrale bank belooft financiële instellingen die getroffen worden door sancties van het Westen te steunen. Dat meldt de bank woensdag in een verklaring waarin 'gepaste maatregelen' worden aangekondigd.

De beurs in Moskou ging de ochtend na de aankondiging van de sancties onderuit. De koers van de bank VTB, de tweede bank van Rusland, stond woensdagochtend 1,2 procent in de min.

Andere instellingen die niet door de strafmaatregelen getroffen worden doen het juist beter. Zo ook de grootste bank van het land, Sperbank. Behalve tegen VTB richten de sancties zich ook tegen de Bank van Moskou en de Russische Landbouwbank. 

"Dit beperkt de banken in hun mogelijkheden om nieuwe zaken te doen", zegt professor in de economie Sung Won Sohn van de California State University. "Dat betekent dat de Russische economie wordt getroffen, omdat de banken niet zoveel leningen meer kunnen afsluiten." 

Tegoeden

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden extra sancties in tegen Rusland vanwege de ramp met vlucht MH17. De Verenigde Staten schatten dinsdag dat zo'n 30 procent van de tegoeden van Russische banken door de maatregelen worden getroffen.

De Russische Bank zegt niet te lijden onder de opgevoerde economische sancties. Naar eigen zeggen waren er al geen plannen om te lenen op buitenlandse markten.

Europese bedrijven

Meerdere Europese bedrijven zullen de gevolgen van de handelsbeperkingen met Rusland direct voelen. Onder meer het industriële concern Siemens houdt rekening met negatieve gevolgen.

Het concern kan vanwege de maatregelen onder meer geen olieapparatuur meer leveren aan Rusland. Ook automaker Renault denkt de pijn te gaan voelen. Renault is samen met het Japanse bedrijf Nissan eigenaar van het Russische Avtovaz, fabrikant van onder meer Lada.

BP, voor 20 procent eigenaar van staatsoliebedrijf Rosneft, waarschuwde eerder al voor risico’s op het gebied van winst en productie als gevolg van de crisis.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | 'Sancties tegen Rusland schadelijk voor Europa' | 'Gevolgen sancties Rusland niet te overzien'