Argentinië wordt mogelijk met claims van circa 29 miljard dollar (bijna 22 miljard euro) geconfronteerd als het land woensdag niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. 

Dat bedrag is gelijk aan de totale omvang van de valutareserves van het land.

De financiële crisis dreigt te ontstaan door het conflict dat Argentinië uitvecht met houders van obligaties waarop het land al in 2001 verzaakte. Veel schuldeisers uit die tijd hebben afgelopen jaren hun verlies genomen door de oude leningen in te ruilen tegen nieuwe, kleinere leningen. Een groep hedgefondsen houdt echter vast aan de eis tot volledige terugbetaling.

Argentinië weigert aan die eis te voldoen, ook al heeft de bevoegde Amerikaanse rechter het land daartoe gedwongen. Zonder akkoord mag het land niet aan zijn verplichtingen op de nieuwe obligaties voldoen, terwijl aan de houders daarvan uiterlijk woensdag 539 miljoen dollar aan rente moet worden betaald.

Wanbetaling

Wanbetaling geeft andere internationale schuldeisers het recht om hun geld per direct op te vragen. Dit kan leiden tot claims van zo'n 29 miljard dollar, zo berekende financieel persbureau Bloomberg.

Economen verwachten dat de Argentijnse economie bij wanbetaling in een recessie verzeilt. De waarde van de Argentijnse peso zal daarbij waarschijnlijk flink dalen, terwijl de inflatie stevig toeneemt. In tegenstelling tot bij de crisis van 2001 wordt echter niet veel onrust op de internationale markten voorzien.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet dinsdag weten dat een eventuele wanbetaling ''betreurenswaardig'' zou zijn. Tegelijkertijd verwacht het fonds geen grote gevolgen, aangezien Argentinië al lange tijd is afgesneden van de financiële markten.

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner benadrukte dinsdag nogmaals dat alle schuldeisers ''onder eerlijke voorwaarden'' zullen worden terugbetaald.

Nederland

Het Zuid-Amerikaanse land heeft een schuld van 560 miljoen euro aan Nederland.

De betaling is een gevolg van afspraken die Argentinië eerder dit jaar maakte over het afbetalen van een kleine miljard dollar aan achterstallige schulden.

Het land sprak met de Club van Parijs, een samenwerkingsverband tussen landen met de grootste openstaande schuldenclaims, af de schulden over vijf jaar te hebben afgelost.

De tweede betaling wordt volgend jaar mei verwacht.