Abvakabo FNV vreest dat Smallsteps, de nieuwe eigenaar van het failliete kinderopvangbedrijf Estro, zijn werknemers na de overname verslechterde arbeidsvoorwaarden aanbiedt.  

Dat meldt de vakbond dinsdag.

De bond zegt dat er deze maand veel verontrustende signalen van leden binnenkomen die bijvoorbeeld hun overuren niet uitbetaald krijgen, terwijl dat volgens de cao Kinderopvang wel verplicht is.  

Ook maakt de bond melding dat werknemers die door een andere partij dan Smallsteps worden overgenomen, moeten solliciteren op hun eigen baan, minder uren krijgen aangeboden of een tijdelijk contract krijgen terwijl zij daarvoor een vaste aanstelling hadden.

Abvakabo heeft een meldpunt geopend waar werknemers eventuele misstanden kunnen aankaarten.

Failliet

Estro ging begin juli failliet, er werd in stilte een doorstart voorbereid met Smallsteps. De nieuwe eigenaar neemt 250 filialen en 2.600 werknemers over. Voor 130 filialen en de daarbij horende duizend werknemers is het nog onzeker of er een nieuwe eigenaar komt, 51 vestigingen sluiten definitief.

Abvakabo FNV vindt dat er sprake is van een overgang van onderneming. In zo'n situatie moet de nieuwe eigenaar de arbeidsvoorwaarden en alle opgebouwde rechten van de werknemers direct overnemen.

Als Smallsteps deze voorwaarden niet naleeft, overweegt de vakbond juridische stappen.   

Dit moet u weten van faillissementen