Deutsche Bank, de Britse bank HSBC en de Canadese bank Nova Scotia worden door een Amerikaanse investeerder beschuldigd van geknoei met de zilverprijs.

De investeerder heeft een aanklacht tegen de banken ingediend bij een federale rechtbank in New York. De drie aangeklaagde banken doen met andere banken mee aan de panels die in Londen twee keer per dag de internationale goud- en zilverprijzen bepalen.

Volgens de aanklacht zouden de banken hun positie hebben misbruikt door de zilverprijs te manipuleren om zo ''grote illegale winsten'' te kunnen boeken ten koste van andere investeerders.

De klager wil met andere (vermeende) gedupeerden een collectieve rechtszaak beginnen tegen de banken om schadevergoeding te claimen. Om welke bedragen het gaat, is vooralsnog onduidelijk.

Eerder zijn al soortgelijke aanklachten ingediend bij de rechtbank in New York tegen Deutsche Bank, HSBC, Nova Scota en andere banken over manipulatie van de goudprijs.

Deutsche Bank kondigde in januari aan zich terug te zullen trekken uit de panels omdat het concern zijn handel in grondstoffen aanzienlijk heeft ingeperkt. De Duitse bank blijft wel actief in de handel in edelmetalen.