Netwerkbedrijf Alliander spreekt zich uit tegen de belasting die sommige gemeenten heffen op kabels en leidingen door gemeentelijke grond.

Dat meldt een woordvoerder van het netwerkbedrijf aan NUzakelijk na berichtgeving in De Telegraaf zaterdag.

Via de zogenaamde precariobelasting kunnen gemeenten netwerkbedrijven een heffing opleggen wanneer zij via ondergrondse verbindingen de openbare ruimte gebruiken.

Niet alle gemeenten brengen de heffingen in rekening. De ene gemeente vindt het gebruik van grond door netwerkbedrijven wel belastbaar, de ander niet.

Netwerkbedrijven brengen de heffingen in rekening bij de huishoudens waar zij aan leveren. Dat mag echter niet op gemeentelijk niveau en dus betalen alle landelijke klanten hieraan mee, aldus de woordvoerder. "Wanneer één gemeente heffingen doorvoert, voelt iedereen dat."

Oneerlijk

Volgens Alliander is er hierdoor geen sprake van een eerlijke constructie omdat alleen gemeenten die heffingen opleggen profiteren van de hogere consumentenprijzen.

De kosten liggen nu gemiddeld op 20 euro per huishouden per jaar maar dat zal niet lang meer duren, zegt de woordvoerder. "De laatste jaren brengen steeds meer gemeenten de heffingen in rekening. Die kosten zullen dus stijgen."