De centrale bank van Brazilië heeft maatregelen aangekondigd om de groei van de economie van het land in een hogere versnelling te brengen.

Commerciële banken krijgen toestemming om minder geld in reserve te houden. Daardoor komt er omgerekend bijna 10 miljard euro vrij, die de banken kunnen lenen aan bedrijven en particulieren.

Daarnaast neemt de centrale bank nog andere maatregelen waardoor nog eens ongeveer 5 miljard euro in de economie wordt gepompt.

De aankondiging komt minder dan drie maanden voor de presidentsverkiezingen. Presidente Dilma Rousseff gaat de race aan voor een tweede termijn van vier jaar. In 2010, het jaar waarin zij aantrad, groeide de Braziliaanse economie met een indrukwekkende 7,5 procent.

Maar vanaf 2010 viel de groei terug, tot 2,5 procent in 2013. Dit jaar rekent de regering op 1,8 procent, maar onafhankelijke economen voorspellen een groei van minder dan 1 procent.

Demonstraties

De kans dat Rousseff wordt herkozen, lijkt aanzienlijk te zijn geslonken. Het afgelopen jaar gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen bezuinigingen op publieke diensten, de corruptie en de grote uitgaven voor het WK voetbal en de Olympische Spelen die in 2016 in Brazilië worden gehouden.

Dat het Braziliaanse elftal tot overmaat van ramp er in eigen land niet in slaagde de wereldbeker voetbal te veroveren, heeft zeker niet bijgedragen aan de populariteit van Rousseff.

WK levert Braziliaanse economie 10 miljard euro op