Argentinië verwacht de komende dagen nog een akkoord te kunnen sluiten met de houders van oude obligaties, die het land in de financiële problemen dreigen te brengen.

Dat stelde de Argentijnse kabinetschef Jorge Capitanich vrijdag.

Volgens Capitanich kan er een deal worden gesloten, als de schuldeisers en de Amerikaanse rechter die de Argentijnen tot de onderhandelingen heeft gedwongen rationeel handelen en laten zien dat ze het beste met het land voorhebben.

Het akkoord moet uiterlijk woensdag worden gesloten, om te voorkomen dat Argentinië voor de tweede keer in 12 jaar niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

Achterstallige betalingen

De Amerikaanse rechter dwong Argentinië vorige maand om 1,3 miljard dollar (circa 970 miljoen euro) aan achterstallige betalingen over te maken aan obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Argentijnse schuldenlast.

De Argentijnse regering wil niet aan die eis voldoen, uit angst dat dit leidt tot grote claims van andere obligatiehouders.

Investeringsfondsen

De schuldeisers zijn vooral investeringsfondsen die de Argentijnse obligaties in 2001 goedkoop opkochten en vervolgens vasthielden aan de eis tot volledige terugbetaling van de de betreffende leningen.

Een van die fondsen, die door de Argentijnen steevast worden aangeduid als ''gieren'', stelde vrijdag dat vertegenwoordigers van het land tot nu toe hebben geweigerd te onderhandelen en alleen hebben aangegeven dat een oplossing onmogelijk is.

Het conflict dreigt Argentinië opnieuw in financiële problemen te brengen, doordat de rechter heeft bepaald dat het land zonder akkoord over de oude schulden niet aan zijn verplichtingen op geherstructureerde leningen mag voldoen.

Daarnaast is het land tot eind dit jaar verplicht om ook de houders van eerder afgeschreven schulden te compenseren, als de dwarsliggende investeerders worden uitbetaald.